新浪博客

不过我能分析出错误原因,也算有收获了,吃一堑长一智,道行不行,慢慢练!
--------------------------------------------------------------------------------------
20道题,对了19题,倒在了最后一篇文章最后一道题。被反套路击中了
是分析文章主旨:

Would you BET on the future of this man? He is 53 years old. Most of his adult life has been a losing struggle against debt and misfortune. A war injury has made his left hand stop functioning, and he has often been in prison. Driven by heaven-knows-what motives, he determines to write a book.
The book turns out to be one that has appealed to the world for more than 350 years. That former prisoner was Cervantes, and the book was Don Quixote(《堂吉诃德》). And the story poses an interesting question: why do some people discover new
vitality and creativity to the end of their days, while others go to seed long before?
We’ve all known people who run out of steam before they reach life’s halfway mark. I’m not talking about those who fail to get to the top. We can’t all get there. I’m talking about people who have stopped learning on growing because they have adopted the fixed attitudes and opinions that all too often come with passing years.
Most of us, in fact, progressively narrow the variety of our lives. We succeed in our field of specialization and then become trapped in it. Nothing surprises us. We lose our sense of wonder. But, if we are willing to learn, the opportunities are everywhere.
The things we learn in maturity seldom involve information and skills. We learn to bear with the things we can’t change. We learn to avoid self-pity. We learn that however much we try to please, some people are never going to love us—an idea that troubles at first but is eventually relaxing.
With high motivation and enthusiasm, we can keep on learning. Then we will know how important it is to have meaning in our life. However, we can achieve meaning only if we have made a commitment to something larger than our own little egos(自我), whether to loved ones, to fellow humans, to work, or to some moral concept.
Many of us equate(……等同于) “commitment” with such “caring” occupations as teaching and nursing. But doing any ordinary job as well as one can is in itself an admirable commitment. People who work toward such excellence—whether they are driving a truck, or running a store—make the world better just by being the kind of people they are. They’ve learned life’s most valuable lesson.
55. What is the author’s purpose in writing the passage
A. To provide guidance on leading a meaningful adult life.
B. To stress the need of shouldering responsibilities at work.
C. To state the importance of generating motivation for learning.
D. To suggest a way of pursuing excellence in our lifelong career.

最近看雪而思培训,还有网上其他B站大神培训,无不是讲主旨句在首尾段,还有个老师说,“如果是伪首段(只是为了起到个引子作用),则把第二段当首段。但尾段一定是尾段”

但是天津这题,反套路。主旨并不在首尾段中。单看尾段,我就选了D。这如果从全文的行文逻辑来看,D只是其中的一部分。

其实天津这种类似陷井,不止一次了。前面有几个题,我都避开。最后可能不在状态,脑袋不够清醒。按学而思规则办理,中了反套路了。

有个初中老师讲中考主旨提炼,要首段看看,尾段看看,中间段看几句话。然后确定。这是比较保险的,只看首尾段,遇到天津这种反套路出题的,就完了。当然只看首尾段有90%以上的概率是对的。

要注意,有的尾端,并不是全文总结,只是一种自然延伸,好像文章被切断,并没有真正的尾段。实际就是个陷井,等着你从尾段硬找主旨句。

归根结底,还是看你是否把握全文主旨,真正理解。还是你就套路首尾段。

所以,还要看尾段是不是对全文的总结,是闭口的尾段,还是一种自然延续,是开口的尾段。故意等你上钩。
学科网的解答如下:
【55题详解】
主旨大意题。本文讲述要成功,就需要不断的学习,这样的生活才会有意义,故本文作者的目的是为了指导我们过一个有意义的成年人生活,故选A。
从这个答案能看出,这个主旨不是从尾段来的,而是总结全文,概括后来的。
我是被反套路了。
修为还是不够。

我的更多文章

下载客户端阅读体验更佳

APP专享