2012年广东高考英语试题答案与解析
2012-06-09 02:37阅读:
各位老师,各位同学,你们好!
此处提供的答案与解析是个人所写,不一定都正确,仅供交流、讨论和参考。正确答案请以12日改卷时考试院公布的答案为准。
特别提醒:不要随意将这些解析用于出版物。到目前为止,已发现以下四本书明显抄袭了《名师指津》书中最显特色的内容,严重侵权,我们将依法维权。请各位同行引以为戒。
广州出版社出版的《风向标》;
新世纪出版社出版的《新课标高中总复习导与练·第一轮·英语》;
黑龙江教育出版社出版的《步步高大一轮复习讲义》;
陕西人民出版社出版社出版的《创新设计·高考总复习·英语》
2012年普通高等学校招生全国统一考试(广东卷)A
英 语
I 语言知识及应用(共两节,满分45分)
第一节 完形
填空(共15小题;每小题2分,满分30分)
阅读下面短文,掌握其大意,然后从1~15各题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
We all know that some things are obviously
right. For example, it is right to be ___1___ to other
people. It is also right to look after the environment. Some things
are ___2___ wrong, too. For instance, we should not hurt or
bully(欺负) others, nor should we litter. Rules often tell us what is
right or wrong.
Rules can help the public make the right
___3___, and remain safe. Car divers have to obey traffic
regulations that tell them the right things to do on the road to
avoid crashes. Cyclists who give signals before turning or stopping
help prevent ___4___.
If people follow rules without taking other
matters into consideration, it will be ___5___ for them to
form what is sometimes called a “black and white” view. For
example, they may believe that people should always tell the truth,
and that lying is ___6___ acceptable. Such people always
stick to their views, even if it means that they may get into
___7___.
Sometimes it may not be so easy to know
___8___ what is right or wrong. Some people choose not to
eat meat because they believe that it is ___9___ to eat
animals, but other argue that they can eat meat and ___10___
be kind to animals; some insist that stealing is always wrong, but
others think that one does not need to feel so ___11___ when
stealing some food to eat, if he lives in a really poor area and he
is ___12___.
Rules help us live together in harmony,
because they show us the right way to ___13___ others.
However, some people argue that rules may be ___14___,
having observed that rules change all the time, and that some
schools have some regulations and others have different ones —so
who is to ___15___ what is right ?
1. A. kind
B .sensitive
C.
fair
D. generous
2. A. equally
B. slightly
C. clearly
D. increasingly
3. A. suggestions B.
conclusions C. turns
D. choices
4. A. accidents
B mistakes
C. falls
D. deaths
5. A. interesting
B. vital
C. easy
D. valuable
6 .A. seldom
B. rarely
C. merely
D. never
7. A. trouble
B. power
C. prison
D. control
8. A. roughly
B. eventually
C. deliberately
D. exactly
9. A. awful
B. cruel
C. unhealthy
D. unnecessary
10. A. still
B. even
C. later
D. somehow
11. A. nervous
B. anxious
C. afraid
D. guilty
12. A. begging
B. staving
C. growing
D.
wandering
13. A. follow
B. instruct
C. treat
D. protect
14. A. disgusting B.
confusing
C. unsafe
D. unimportant
15. A. predict
B. explain
C. decide
D. consider
本文说明规章有助于人们判断是非,作出正确选择,有助于我们和睦相处,但有时要判断否非也不容易。
1. A 与下文hurt or bully(欺负) others 意义相对的应是be kind to
others,反义同现。
2. C 与第一句some things are obviously
right相对应,与obviously近义复现的是clearly。
3. D 由常识和下句 “…tell them the right things to do on the
road”可知,规章是告诉人们对该如何做作出正确“选择”。
4. A 由常识和上面中的avoid crashes可知,选A。accidents与crash是上下义复现。
5. C 由逻辑推断可知,如果人们遵守规章而不用考虑其他事情,他们就很“容易”形成是“黑白”观。
6. D 因tell the truth与lying相对,而与always相对的应是never。
7. A 由常识可知,坚持自己的观点的人有时也会“惹上麻烦”。“上台(get into power)”与语境不符,“坐牢(get
into prison)”似乎也是可能发生的,但可能言重了。
8. D 由下面的例子可知,有时很难“严格地”区分正确与错误。
9. B 由but可知,应选与下文中kind相对的cruel。反义同现。
10. A 他们认为可以吃肉,但对动物“依然”是友好的。
11. D 根据俗语“做贼心虚”可知,偷东西应有“犯罪感”,即感到犯了罪(guilty)。
12. B 因与poor(贫穷)同现的应是starving(挨饿)。
13. C 由因果关系可知,“规章制度有助于我们和睦相处,因为规章制度告诉我们‘对待’他人的正确方式”。
14. B 由最后一句“that some schools have some regulations and others have
different ones…”可知,规章制度也可能是“令人困惑的”。
15. C 既然不同学校的规章不同,该由谁来“评判”什么是正确的呢?
第二节 语法填空
(共10小题 ,每小题1.5分
,满分15分)
阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用口号中词语的正确形式填空,并将答案填写在答题卡标号为16~25的相应位置上。
Mary will never forget the first time she
saw him. He suddenly appeared in class one day, ___16___
(wear) sun glasses. He walked in as if he ___17___ (buy) the
school. And the word quickly got around that he was from New York
City.
For some reason he sat beside Mary. Mary felt ___18___
(please), because there were many empty seats in the room. But she
quickly realized that it wasn’t her, it was probably the fact that
she sat in ___19___ last row.
___20___ he thought he cloud escape
attention by sitting at the back, he was wrong. It might have made
it a little ___21___ (hard) for everybody because it meant
they had to turn around, but that didn’t stop the kids in the
class. Of course whenever they turned to look at him, they had to
look at Mary, ___22___ made her feel like a star.
“Do you need those glasses for medical
reasons?” the teacher asked. The new boy shook his head.” “Then I’d
appreciate it if you didn’t wear them in class. I like to look at
your eyes when I’m speaking to you.” The new boy looked at the
teacher ___23___ a few seconds and all the other students
wondered ___24___ the boy would do. Then he took
___25___ off, gave a big smile and said “That is
cool”.
16. wearing
因已有谓语动词appeared,动词wear前又没有并列连词,即wear不是并列谓语,它应是非谓语动词,作状语,表示伴随情况;又因he与wear是主动关系,故用现在分词。
17. had bought
在主格人称代词he后,显然是作谓语;又因他不可是买下了这个学校,故应用虚拟语气,与过去事实相反,故填had bought。
18. pleased 在系动词felt后作表语,用形容词,表示“高兴的”。
19. the 特指最后的那一排,或在序数词前,用定冠词。
20. If 因he thought…与he was
wrong是两个句子,且两者之间没有关联词,必定是填关联词;根据两句之间的逻辑关系,应填表示条件的连词if(如果,要是)。
21. harder 作宾补依然是要用形容词,所以不作词类转换,可考虑比较级;句中a
little修饰比较级harder,表示“更难一点”。
22. which 引导非限制性定语从句,先行词是前面整个句子。
23. for 表示某个动词或状态延续了多久,用“for +时间段”。
24. what 引导宾语从句并在从句中作do的宾语,故用连接代词。
25. them 代替前面的those glasses,作took off的宾语,用人称代词的宾格。
Ⅱ阅读理解(共两节,满分50分)
第一节 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
“Have a nice day!” may be a pleasant
gesture or a meaningless. When my friend Maxie says “Have a nice
day” with a smile, I know she sincerely cares
about what happens to me. I feel loved and secure since another
person cares about me and wishes me well.
“Have a nice day. Next!” This version of
the expression is spoken by a salesgirl at the supermarket who is
rushing me and my groceries out the door. The words come out in the
same tone (腔调) with a fixed procedure. They are spoken at me,
not to me. Obviously, the concern for my
day and everyone else’s is the management’s attempt to increase
business.
The expression is one of those behaviors
that help people get along with each other. Sometimes it indicates
the end of a meeting. As soon as you hear it, you know the meeting
is at an end. Sometimes the expression saves us when we don’t know
what to say “oh, you may have a tooth out? I’m terribly sorry, but
have a nice day.”
The expression can be pleasant. If a
stranger says “Have a nice day” to you, you
may find it heart-warming because someone you don’t know has
tried to be nice to you.
Although the use of
the expression is an insincere, meaningless social custom at times, there is nothing
wrong with the sentence except that it is a little uninteresting.
The salesgirl, the waitress, the teacher, and all the countless
others who speak it without thinking may not really care about my
day. But in a strange and comfortable way, it’s nice to know they
care enough to pretend they care when they really don’t care all
that much. While the expression may not often
be sincere, it is always spoken. The point is that people say it
all the time when they like.
26. How does the author understand Maxie’s words?
A. Maxie shows her anxiety to the author.
B. Maxie really wishes the author a good
day.
C. Maxie encourages the author to stay happy.
D. Maxie really worries about the author’s security.
27. What does the underlined sentence in Paragraph 2 mean?
A. The salesgirl is rude.
B. The salesgirl is
bored.
C. The salesgirl cares about me.
D. The salesgirl says the words as a
routine.
28. By saying “Have a nice day,” a stranger may _____.
A. try to be polite to you
B. express respect to you
C. give his blessing to you
D. share his pleasure with you
29. According to the last paragraph, people say “Have a nice
day”_______.
A. sincerely
B. as thanks C.
as a habit D.
encouragingly
30. What is the best title of the passage?
A. Have a Nice Day—a Social
Custom.
B. Have a Nice Day—a Pleasant Gesture.
C. Have a Nice Day—a Heart-warming Greeting.
D. Have a Nice Day—a Polite Ending of a Conversation.
本文主要介绍了人们相互之间常说 “Have a nice day”这一习惯。
26. B 细节理解题。由第一段最后两句可知,特别是“cares about me and wishes me
well”等字眼。
27. D 句意理解题。由第二段最后一句可知。
28. A 细节理解题。由第四段可知,特别是 “has tried to be nice to you”最为明显。
29. C 深层理解题。由第一句(特别是custom一词)和最后一段的最后两句(While the expression may
not often be sincere, it is always spoken. The point is that people
say it all the time when they like.)可知,人们常说 “Have a nice
day”已成为一种习惯了。
30. A 主旨大意题。由最后一段,特别是该段的第一句(特别是custom一词)可知。
B
I have been
consistently opposed to feeding a baby regularly. As a
doctor, mother and scientist in child development I believe there
is nothing to recommend it, from the baby’s point of view.
Mothers, doctors and nurse alike have no
idea of where a baby’s blood sugar level lies. All we know is that
a low level is harmful to brain development and makes a baby easily
annoyed. In this state, the baby is difficult to calm down and
sleep is impossible. The baby asks for attention by crying and searching for food with its
mouth.
It is not just unkind but also dangerous to
say a four-hourly feeding schedule will make a baby satisfied.
The first of the experts to advocate a strict
clock-watching schedule was Dr Frederic Truby King, who was against
feeding in the night. I’ve never heard anything so ridiculous. Baby feeding shouldn’t follow a
timetable set by the mum. What is important is feeding a baby in
the best way, though it may cause some inconvenience in the first
few weeks.
Well, at last we have
copper-bottomed research that supports demand feeding and
points out the weaknesses of strictly timed feeding. The research
finds out that babies who are fed on demand do better at school at
age 5, 7, 11 and 14, than babies fed according to the clock.
By the age of 8, their IQ(智商)scores are four
to five percent higher than babies fed by a rigid timetable.
This Research comes from Oxford and Essex University using a
sample(样本)of 10,419 children born in the early 1990s, taking
account of parental education, family income, a child’s sex and
age, the mother’s health and feeling style. These results don’t
surprise me. Feeding according to schedule
runs the risk of harming the rapidly growing brain by taking
no account of sinking blood sugar levels.
I hope this research
will put an end to advocating strictly timed baby feeding
practices.
31. According to Paragraph 2, one reason why a baby cries is that
it feels______.
A. sick B.
upset C. sleepy
D.
hungry
32. What does the author think about Dr King?
A. He is strict.
B. He is unkind.
C. He has the wrong idea.
D. He sets a timetable for mothers.
33. The word “copper-bottomed” in Paragraph 4 is closest in
meaning to _________.
A. basic
B. reliable
C. surprising
D.
interesting
34. What does the research tell us about feeding a baby on
demand?
A. The baby will sleep well.
B. The baby will have its brain harmed.
C. The baby will have a low blood sugar level.
D. The baby will grow to be wiser by the age
of 8.
35. The author supports deeding the baby_______.
A. in the night
B.
every four hours
C. whenever it wants food
D. according to its blood sugar level
本文是典形的议论文,“总——分——总”模式。论点:是“反对定时喂养婴儿”;论据:1.我们不知道婴儿的血糖所处的情况2.定期喂养的危害
3.实验结论,按需喂养较定时喂养的孩子更聪明;结论:希望结束定时喂养的习惯。
31. D 细节理解题。由第二段最后一句 “The baby asks for attention by crying and
searching for food with its mouth”可知。
32. C 推理判断题。由第三段第三句I’ve never heard anything so ridiculous (
荒谬可笑的)以及本文最后一句可知。
33. B 词义猜测题。由第四段的具体描述可知。
34. D 细节理解题。由第四段第三句 “By the age of 8, their IQ(智商)scores are four
to five percent higher than babies fed by a rigid
timetable”可知。
35. C 由本文的第一句(I have been consistently opposed to feeding a baby
regularly)就提出观点,“反对定期喂婴儿”,最后一句(I hope this research will put an end
to advocating strictly timed baby feeding
practices)希望结束主张严格按时喂养的习惯。既然“不定期”,也就是按婴儿需要喂养,故选C。
C
I was blind, but I was ashamed of it if it
was known. I refused to use a white stick and hated asking for
help. After all, I was a teenager girl, and I couldn’t bear people
to look at me and think I was not like them. I must have been a
terrible danger on the roads, coming across me wandering through
the traffic; motorists probably would have to step rapidly on their
brakes. Apart from that, there were all sorts of disasters that
used to occur on the way to and from work.
One evening, I got off the bus about
halfway home where I had to change buses, and as usual I ran into
something. “I’m awfully sorry,” I said and stepped forward only to
run into it again. When it happened a third time, I realized I had
been apologizing to a lamppost. This was just one of the stupid
things that constantly happened to me. So I carried on and found
the bus stop, which was a request stop, where the bus wouldn’t stop
unless passengers wanted to get on or off. No one else was there
and I had to try to guess if the bus had arrived.
Generally in this situation, because I
hated showing I was blind by asking for help, I tried to guess at
the sound. Sometimes I would stop a big lorry and stand there
feeling stupid as it drew away. In the end, I usually managed to
swallow my pride and ask someone at the stop for help.
But on this particular evening no one
joined me at the stop; it seemed that everyone had suddenly decided
not to travel by bus. Of course I heard plenty of buses pass, or I
thought I did. But because I had given up stopping them for fear of
making a fool of myself, I let them all go by. I stood there alone
for half an hour without stopping one. Then I gave up. I decided to
walk on to the next stop.
36. The girl refused to ask for help because she
thought_________.
A. she might be recognized
B. asking for help looked silly
C. she was normal and independent
D. being found blind was embarrassing
37. After the girl got off the bus that evening,
she_________.
A. began to run
B. hit a person as usual
C. hit a lamppost by accident
D. was caught by something
38. At the request stop that evening, the girl___________.
A. stopped a big lorry
B. stopped the wrong bus
C. made no attempt to stop the bus
D. was not noticed by other people
39. What was the problem with guessing at the sound to stop a
bus?
A. Other vehicles also stopped there.
B. It was unreliable for making judgments.
C. More lorries than buses responded to the girl.
D. It took too much time for the girl to catch the bus.
40. Finally the girl decided to walk to the next stop,
hoping__________.
A. to find people there
B. to find more buses there
C. to find the bus by herself there
D. to find people more helpful there
36. D 细节理解题。由本文第一句(I was blind, but I was ashamed of it if it was
known.)可知。
37. C 细节理解题。由第二段前三句,特别是第三句(When it happened a third time, I
realized I had been apologizing to a lamppost)可知。
38. C 细节理解题。由题干中的that
evening可知,问的是“那天晚上发生的事”,即信息点应在第2和4段,因为第3段是讲通常的情况而不是当晚,所以A和B两个选项就很容易排除了。根据第2段最后一句No
one else was
there可知,当晚只有她一个人在那等车,都没有人在身边,怎么可能被人注意到呢?据此可排除D;根据第4段中的But because I
had given up stopping them for fear of making a fool of myself, I
let them all go by. I stood there alone for half an hour without
stopping one.可知,特别用的是过去完成时(had given
up),可见她怕拦错车,出洋相,早就放弃努力自己拦车了,因此当晚她并没有努力去拦车,因此,选项C正确。
39. B 推理判断题。由Sometimes I would stop a big
lorry可知,靠声音来判断有时是靠不住的。
40. A 推理判断题。从I had given up stopping them for fear of making a fool
of myself可知,她本人不想拦车了,又由managed to swallow my pride and ask someone
at the stop for
help可知,她是决定找人帮忙了,而在本站没有人,去下一站当然就是希望在那里可以找到人帮忙。
阅读理解D篇:41—45 DADCC
信息匹配:46—50FACBE
经对照考试院公布的答案:语法填空错了一题(第20题错了,今早已改正。之前,当有同学提出填if后,我也认为填if是正确的);现在的完形填空和阅读理解均完全正确,其中完形第5题和阅读第38题,在高考当晚做时错了,后经江门黄丽老师、深圳王老师、还有学生提示后,我经重做后,认为他们看的看法正确,于是即时改正了过来。
特别说明:在英语考试后第二天一早(当晚12点半后在半睡半醒中做的)看到我写的答案时,共做40道题,错了4题,若是稍迟后看到我的,就是只有语法第20题没有改过来,其他都完全正确。记得曾有人说,我做的没有一个答案是正确的,也就是说,我做的答案跟这位高人所做的没有一个题的答案相同,不难算出,这位高手做的答案对了多少呢?谁是谁非,还用得着争吗?
结束语:让我们多一份谅解,少一份责备;多一份理解,少一份埋怨;多一点尊重,少一点侮辱;多一点鼓励,少一点打击;多一点争论,少一点争吵;多一点平等,少一点压人。这个世界会变得更加美好!